Restaurant vegetarian – participant la concurs 30

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Restaurant / Catering online cu specific vegetarian – evegetarian

E o idee de-a mea pe care o am de mai mult timp. Initial ma gandeam la un restaurant “offline” dar acum nu vad de ce unul s-ar exclude unul pe celalalt.Stiu ca sunt multe firme de catering online – pizza, chinezesc, indian, italian si asa mai departe. Majoritatea sunt cu comanda telefonica si toate cu plata la livrare.

Desi au si “meniuri de post” nu exista un restaurant care sa aiba numai produse pentru vegetarieni gatite special pentru ei.  Interesul pentru alimentatia sanatoasa creste, in special pentru ceea ce inseamna “bio”.

Nu detin cifre exacte despre cati vegetarieni sunt in Romania si nici nu cred ca exista o astfel de cercetare facuta la nivel national. Stiu ca este un curent care se dezvolta destul de incet, dar se dezvolta. In plus, prin existenta unui restaurant online se poate face o stimulare a consmului de mancare vegetariana si o educare a consumatorilor cu privire la alimantatia sanatoasa.

Ca motivatie de cumparare intervine si comoditatea: desi sunt foarte sanatoase, legumele sunt destul de greu de pregatit – spalat, curatat, taiat, tocat! Stim cu totii ca timpul este foarte scump zilele astea. De aceea facem mancare ca acasa, dar mult mai rapid si fara bataie de cap!

Meniul ar fi tip – lacto vegetarian si de peste. Produsele ar fi:

–          Salate

–          Ciorbe de legume/peste

–          Diverse preparate din legume

–          Produse pe baza de peste

–          Deserturi

–          Meniuri complexe pentru evenimente si petreceri

Poate exista si posibilitatea comandarii unui anumi tip de mancare de pe o zi pe alta – atata timp cat nu implica ingrediente mai complexe care necesita comanda speciala mai departe, la alti furnizori, sau atata timp cat se incardeaza in “sezon”.  De exemplu – daca intr-o zi ti se face pofta de un anumit tip de mancare (sarmalute de legume, tochitura de legume) si acestea nu sunt in meniu, se pot comanda si a doua zi sunt livrate.

Plata poate fi atat online (in special pentru comenzi mai mari) cat si la livrare. Ma bazez pe faptul ca de multe ori s-a intamplat la birou ca nu toata lumea sa aiba cash in momentul comenzii.

Comanda se face pe baza unui cont facut online. Se pot face si grupuri pentru oameni care lucreaza la aceeasi companie. Prin intermendiul acestui cont se pot personaliza meniurile in functie de cerinte speciale: fara sare, pentru diabetici, pentru hipertensivi etc.

Furnizorii vor fi doar aceia care pot asigura marfa proaspata , naturala si in conformitate cu ideea de “bio”.

Pentru ca este vorba de marfa perisabila si nu suntem interesati sa lucram cu stocuri pe perioade lungi de timp va exista si posibilitatea comandarii de ingrediente care sa fie livrate o data cu mancarea (ex: rosii, alte legume, branza, peste, gemuri etc)

Adresabilitate:

–          Persoanele vegetariene

–          Cei care tin post in mod obisnuit

–          Cei care sunt nevoiti sa respecte anumite regimuri alimentare

–          Persoane interesate de sanatate si de o alimentatie naturala si sanatoasa

–          Preponderent femei

–          Persoane angajate in corporatii – care vor avea oferte speciale

Comenzile: telefonic, online (prin platforma), messenger, twitter (ultimele 2 dupa crearea unui cont)

Logistica: este nevoie de un spatiu suficient de mare pentru a face acolo bucataria si spatiul de depozitare cu tot ceea ce este necesar (frigidere, termostat pentru mentinerea unei anumite temperaturi si umiditati), camere video cu streaming online pentruca cei interesati sa poata vedea in ce conditii se prepara mancarea. Spatiul este de preferat sa fie central.

Resurse Umane “in productie” : cel putin 2 bucatari, cel putin 2 ajutoare de bucatari, minim 6 livratori – pe scuter si masini, 4 – 6 pe biciclete, 2 – 4 persoane la relatii cu clientii, 1 sau 2 pe  suport online (resursele umane depind  mult si de volumul de munca; se poate ca la inceput sa fie un minim de personal)

Plata: se poate face atat pe internet cu cardul sau din cont sau la livrare cash.

Transportul: comenzile mici si de proximitate de vor face cu biciclisti sau scuteristi, cele mai mari si mai departate cu masini mici sau scutere. Toate vehiculele si echipamentul oamenilor va fi personalizat.

Investitia pentru dotarea locatiei de preparare a mancarii ar ajunge undeva pe la 6500 euro (estimativ) dupa o cercetare a preturilor celor mai importanti distribuitori de echipamente dedicate. La care mai adaugam parcul auto/de livrare, resursele umane, autorizatii de tot felul (probabil si spagile aferente – pardon…cotizatiile), chiria spatiului, platforma web si altele. Deci investitia financiara este considerabila! (ceea ce de fapt m-a impiedicat sa-i dau bice pana acum!)

Lansare:

–          In prealabil se va face un concurs de cunostinte pe teme de alimentatie si sanatate  – pe site-urile de profil

–          Castigatorii vor  primi mostre de meniuri si vor fi invitati sa isi faca cont pe site, sa invite si alti prieteni (pentru fiecare prieten care isi face cont si comanda venit prin recoamandare cel care l-a recomandat va primi un desert/o ciorba gratuit/a) sa povesteasca, sa comenteze pe forumurile de pe site-urile unde va avea loc concursul si sa dea note produselor comandate de pe site-ul restaurantului.

–          Vor fi cateva oferte speciale de lansare in functie de meniul comandat

Promovare ulterioara:

–          Ne vom axa pe recomandari – WOM ca suna mai bine 🙂

–          Social media

–          Site-uri tematice – advertoriale, concursuri, interviuri, informatii interesante

–          Informari zilnice pentru cei care au conturi (pe baza de optiune) pe e-mail sau Twitter referitor la meniuri si oferte sau noutati.

–          Site-ul restaurantului care va cuprinde: Meniu, Contact, Retete (de la noi sau de la cititori), Recomandari, Forum, Spatiu de inregistrare a utlizatorilor/clientilor)

Deocamdata atat….dar mai sunt inca multe de pus pe hartie referitor la acest proiect. Am un plan de afaceri dar trebuie actualizat…l-am conceput in “copilarie” si de atunci s-au mai schimbat lucrurile! 🙂

Ioana Apostolescu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)


4 Responses to “Restaurant vegetarian – participant la concurs 30”

  1. Onixa says:

    Tare am crezut ca l-am scris eu. Merita. Suna foarte bine detaliem :d.
    Pupam

  2. Ma intereseaza subiectul. Poate pot sa va ajut la realizare. Eu deocamdata ma “joc” cu http://www.iveg.ro.

Leave a Reply to Alice-alis

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php