Declaratii iresponsabile

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Un domn Razvan Radu, presedintele unei banci semnificative, rezultata din fuziunea succesiva a Bancii Tiriac cu HVB si apoi cu Unicredit, apare in presa cu o declaratie iresponsabila: urmeaza ca mai multe banci din Romania sa dea faliment! Si nu oricand, anul acesta!

De ce este o declaratie iresponsabila? Orice student la finante sau angajat entry-level al sitemului bancar invata foarte devreme ca majoritatea falimentelor bancare din istorie sunt cauzate de panica. Invata ca principalii dusmani al oricarei institutii financiare sunt declaratiile iresponsabile. Acestea declanseaza panica, panica aduce oamenii la banca sa isi retraga banii, se formeaza cozi, panica incepe sa creasca, retragerile devin nebunesti, se lichideaza depozite … si de aici mai departe falimentul e la 2 pasi.

Este clar ca, oricat de mari ar fi fondurile care trebuiesc tinute in rezervele BNR si in alte tipuri de lichiditati, orice banca are mai mult de 50% (uneori 90%) din fondurile pe care le-a atras de la populatie sub forma de depozite si conturi curente plasate pe termen lung in credite si alte instrumente financiare, care nu pot fi lichidate peste noapte, pentru a face fata unor retrageri masive de numerar, cauzate de panica.

Acum sa vedem sistemul bancar din Romania anului 2009. Acesta s-a confruntat la inceputul anului cu o scadere masiva a depozitelor, datorata crizei financiare si care a dus, alaturi de cresterea incapacitatii de plata la nivelul economiei si de limitarea sau chiar scaderea veniturilor populatiei, la o blocare a creditarii si la mari probleme pentru companii. Dupa ce, in ultimele luni, sistemul bancar si-a mai revenit, depozitele s-au stabilizat, creditarea incepe sa se miste, chiar asa greoi, apar declaratiile, apar iresponsabilii.

Pai cum poti tu, presedinte de banca, sa spui asa o gogomanie: Sistemul bancar va resimţi în semestrul al doilea o presiune mai mare din cauza creditelor neperformante, în contextul în care multe societăţi şi-au consumat rezervele, iar falimentele majore nu vor întârzia să apară”?

Oare chiar nu iti dai seama ca eu, mai prost fiind, ma voi repezi maine la banca unde imi tin banii, poate chiar la banca pe care o conduci tu, si voi muta banii din cont la saltea? Si astfel iti voi limita resursele de creditare, deci profitul, in plus ai mai si aruncat pe geam tot bugetul de marketing pe luna asta, care promova depozitele oferite in conditii excelente de Unicredit? Ca asa imi spune logica, daca imi dati conditii prea bune o sa dati faliment ca nu o sa aveti de unde plati! Si daca mai fac la fel ca mine inca 1000 de prosti, care apoi povestesc la prieteni, s-ar putea ca declaratia ta sa fie corecta, doar ca banca ta sa fie prima intrata in faliment si tu sa fi cel care a l-a provocat?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)


4 Responses to “Declaratii iresponsabile”

  1. Se refera la falimentul firmelor in general, nu la falimentul bancilor… iar cea ce spune este adevarat.
    Cei de la Capital.ro au ales un titlu “bomba”…

  2. Eu inteleg din declaratia lui ca se refera la falimente majore la nivelul clientilor/societatilor mari care vor atrage dificultati la nivelul bancilor…

    Dar daca mai sunt si altii care au inteles ca tine ai dreptate in ceea ce spui!

  3. sorin says:

    Unele stiri sunt spuse in stil bomba, altele cu subiect ascuns.

Leave a Reply

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php