Masuri anticriza

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)

In urma cu putine zile am postat sub forma de comentariu un raspuns la masurile anti-criza propuse de Dinu Patriciu, stimulat fiind de Ionut Oprea. Desi nu am castigat premiul cel mare, deci nu mananc gratis pranzul, consider materialul interesant si am decis sa il postez si aici.

CrizaEconomica

Mi-am luat ceva timp pentru analiza si am digerat una cate una solutiile propuse de Dinu Patriciu. Am raspuns punctual celor 10 masuri propuse, respectand numerotatia initiala.

1.

Scăderea cotei unice de impozitare la 10% reduce povara fiscală a firmelor şi a contribuabililor individuali.

Nu cred ca reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% ar creste veniturile colectate la buget din aceasta sursa. Am in vedere 2 aspecte:

–          imbunatatirea colectarii prin scaderea voluntara a evaziunii nu va fi semnificativa, intrucat evaziunea se regaseste majoritar  la TVA, accize, contributii sociale (salarii date partial sau total la negru);

–          cresterea consumului si a investitiilor prin utilizarea celor 6% ramasi la dispozitia firmelor nu ar antrena o crestere globala a PIB care sa aduca o suplimentare a incasarilor bugetare macar la nivelul de 50% din scaderea incasarilor bugetare determinate de reducerea cotei unice.

Stiu ca o scadere a impozitului pe profit / a contributiilor sociale sunt masuri specifice pentru un liberal / pentru un socialist, dupa caz, dar nu cred in eficacitatea lor in acest moment, mai ales ca nivelul de 16% este unul decent prin comparatie cu media mondiala.

2.

Acordarea de credit fiscal pentru investiţii şi introducerea sistemului de amortizare accelerată pentru toate investiţiile productive.

O masura excelenta si absolut necesara, este absurd sa ma chinui cu finantarea scumpa a unei investitii si, in timp ce platesc dobanzi usturatoare la banca, sa platesc si impozit pe profit statului, intrucat bunurile se vor amortiza in 3 sau 5 ani.

3.

Reducerea TVA de la 19 la 15% stimulează consumul, deci contribuie la diminuarea blocajului economic.

Teoretic, asa functioneaza lucrurile. Practic, nu cred in aceasta masura in realitatea economica romaneasca si cel mai probabil mai mult de jumatate din reducerea TVA nu se va regasi in scaderi de preturi, deci in cresteri ale consumului si implicit ale productiei. In plus, nici o crestere a consumului de 2% nu inseamna o crestere a productiei de 2%, fiind evident ca in ultimii 20 de ani ne-am obisnuit sa consumam din ce in ce mai mult din import si sa producem din ce in ce mai putin.

Am avut in vedere in aceasta analiza si ponderea semnificativa a TVA in totalul veniturilor bugetare si dificultatile scaderii acestor venituri (e usor sa spunem ca reducem numarul functionarilor cu 50% de maine, e mai dificil social sa o facem).

4.

Reducerile pentru plata la termen sau anticipată a impozitelor favorizează prin stimulare şi nu coerciţie o colectare mai rapidă şi mai consistentă a plăţilor fiscale.

Masura propusa este excelenta, acolo unde exista resurse financiare, interne sau atrase, se va recurge la plata anticipata pentru reducerea de 5-10%. Per total va creste vizibil colectarea veniturilor la buget si va creste usor consumul.

5.

Implicarea băncilor în circuitul de plată al obligaţiilor fiscale, astfel încât să fie depăşită lipsa de eficienţă a statului, asigură colectarea certă şi la timp a impozitelor.

Imi este un pic neclar unde vor fi implicate bancile (doar in datoriile contribuabililor catre stat sau si invers?). Avand in vedere sistemul de trezorierie utilizat de stat in orice decontari, dar si comportamentul imoral demonstrat pana acum de multe banci romanesti, am rezerve fata de aceasta propunere si, in cel mai bun caz, nu o consider prioritara.

6.

Statul şi contribuabilii trebuie să fie trataţi în mod egal în ceea ce priveşte dobânzile şi penalităţile pentru nerambursarea/neplata la termen.

Logic, clar si normal, ca in mai toate contractele bilaterale: cine intarzie plateste de ambele parti, nu unii (noi) sunt mai prosti ca altii (statul).

7.

Statul trebuie să gestioneze cât mai puţin din banii pe care societatea îi produce. Statul înseamnă corupţie şi lipsă de eficienţă. Este necesară adoptarea unei legi organice care să prevadă că bugetul nu poate depăşi 25% din PIB.

Este o masura de politica liberala in care cred, desi trendul mondial nu este favorabil. Ma refer la SUA si mai multe tari din Europa care au crescut bugetele in incercarea de a relansa consumul si a scurta criza. Fara nici o indoiala ca statul, in cheltuirea banilor publici, atrage automat coruptia si ineficienta. Nu spun ca sistemul privat evita coruptia 100%, s-au tot vazut cazuri, nici ineficienta in cheltuieli (primele fabuloase acordate executivilor AIG din banii Trezorierie SUA sunt numai un exemplu), insa per total sistemul privat este mai eficient si mai corect, avand in vedere interesul actionarilor / antreprenorilor.

8.

Distrugerea sistemului clientelar implică atribuirea comenzilor de stat printr-un sistem transparent de licitaţii (fără condiţionalităţi tehnice, ci doar financiare) şi lucrări publice executate rapid, în parteneriat public-privat.

Sistemele de licitatie electronica 100% automata sau licitatie deschisa cu strigare ar putea fi folosite pentru aplicarea acestei masuri ideale. Pe langa economia de costuri si eliminarea coruptiei, ar creste viteza de atribuire a licitatiilor, in prezent inferioara celei a melcului …

9.

Trebuie stimulate acumularea şi circulaţia capitalului. E nevoie de o dereglementare rezonabilă a pieţei financiar-bancare, pentru a stimula apariţia caselor de economii şi a altor instituţii financiare nebancare.

Masura propusa este, din nou, o solutie teoretica excelenta. In realitate, reglementarea pietei financiar-bancare, cu toate excesele BNR din ultimii ani, a reprezentat un mare avantaj pentru economie in acest moment de criza. Relaxarea reglementarii ar stimula o crestere a consumului care sa nu se bazeze pe productie (cum am avut in anii 2005-2008) si toti ne-am cumpara case, masini, electronice si alte produse pe care nu ne permitem de fapt sa le detinem pentru ca nu producem sau nu castigam destul. Si aici putem discuta si de falimentele in sistemul economic romanesc si de istoria de „suveici” din Romania.

10.

În perspectiva adoptării monedei europene, este posibilă fixarea cursului de schimb prin sistemul Comisiei Monetare, atât timp cât BNR mai are încă resursele necesare.

Intr-adevar, BNR are resursele necesare pentru a fixa cursul de schimb prin intermediul Comisiei Monetare si a ne aduce astfel mai aproape de adoptarea EURO. Desi presupune si riscuri, masura ar aduce o stabilitate a preturilor interne, o mai buna functionare a comertului intra-comunitar dar si local, un plus de relaxare psihologica atat de necesara in perioada crizei.

Later edit: Mi-a placut articolul lui Dinu Patriciu din Adevarul de azi. Ar fi o idee buna sa avem un guvern de antreprenori, dar e mult mai probabil sa plec azi in vacanta pe Marte din pacate 🙁

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)


37 Responses to “Masuri anticriza”

 1. Ioana (Abe) says:

  Chiar ma intrebam ziele trecute daca ai castigat sau nu 🙂

  E usor cu vorba…mai greu cu faptele in ceea ce priveste “masurile anti-criza” (ce frumos suna!). Si de fapt nu cu faptele…ci cu ascultatul! E cineva “acolo sus” care aude ce masuri se propun sau se sugereaza “din public”?

  Cum ai zis in postul ala cu magazine ofline in online…”nu stiu si nici nu ii intreaba/asculta pe cei care stiu”? Ceva de genul asta cred ca e si in cazul asta…cainii latra, caravana trece!

  • Doru says:

   referitor la criza si masurile anticriza, am 2 banuieli. Fie guvernul este maxim si total pe langa (acum sa fim seriosi..au angajati in subordine care se pot documenta)..fie chiar nu au timp de probleme “triviale” precum criza..au ei alte lucruri mai importante de facut (bani pentru ei)

 2. gaby says:

  Poate ca nu am atat de multe cunostiinte in economie, insa eu sunt de parere ca cele mai bune masuri anticriza sunt si cele mai simple, iar una dintre ele ar fi sa se dea amenzi, amenzi pentru aruncat hartii pe jos, amenzi pentru depasirea viezei samd. Daca politia romana si autoritatile s-ar pune pe treaba ..ar aduce o tona de bani la buget! din pacate in Romania cele mai simple lucruri sunt imposbile

 3. dragos says:

  Am o si eu o masura anticriza, care de fapt are legatura si cu un alt post de al tau, Legalizarea prostitutiei!!! Bine nu este singura, dar este un inceput. Ar veni bani la buget garla 😀

 4. Emanuel Rogozea says:

  Putem noi sa facem sute de propuneri si planuri, putem sa propunem mii de masuri anticriza si sa analizam oricat vrem. Singura solutie este sa fugim de aici cat mai repede. Nu criza este dusmanul nostru..ci felul de a exista al poporului asta

 5. Nina says:

  Hai, nu mai fiti toti asa pesimisti cu criza asta. Evident ca sunt masuri anticriza care au mers foarte bine in afara, care ar merge foarte bine si la noi si pe care nu le va lua nimeni. Cu toate astea, asa cum a venit criza va si trece. Noi suntem doar simplii spectatori. Evident ca tarile nedezvoltate sunt cele mai lovite, trebuie ca marile puteri sa isi recupereze de undeva pierderile. Indiferet ce am face noi, tot greu ne va fi. Asta este scopul tarilor nou integrate in UE

 6. Razvan Dorian says:

  uite inca o masura anticriza de care se tot vorbeste peste tot in ultima vreme, taierea salariilor si pensiilor porcesc de mari. Ideei sunt multe..problema este cine le aplica

 7. Damian says:

  In afara se tot spune despre criza ca se apropie de sfarsit iar analistii sunt convinsi ca tarile di estul europei vor iesii mai repede din criza decat. Asadar au scapat guvernatii nostrii..nu mai au nevoie sa-si bata capul cu masurile anticriza 🙂

  • Speranta killer says:

   Ma bucur ca tu vezi lucrurile roz. Eu nu prea cred ca se va termina criza si sub nicio forma nu cred ca nu ar trebui sa se mai agite nimeni in gasirea de masuri anticriza. Daca vor lasa lucrurile asa ajungem toti pe strazi

  • Apostolescu Roxana says:

   N-or mai fi ele masurile anticriza bune pentru cei care si-au rezolvat criza, insa la noi nu s-a prea facut nimic…cum crezi ca o sa dispara, asa de la sine?

 8. Dan Stoian says:

  Din pacate oricat de multe ideei am avea noi, oricat de multe masuri anticriza s-ar propune, guvernul are alte prioritati – momentan alegerile

 9. Cristea Dan says:

  Pacat ca o armata itreaga de functionari si demnitari nu au macar curiozitatea de a cauta masuri anticriza pentru tara asta.Pacat..de noi

 10. Stanisoara Vlalentin says:

  Ar trebui sa miscam noi ceva, sa adunam toate masurile anticriza (cele bune) la un loc si sa le trimitem lu’ boc 😀

  • Codrut says:

   si ce crezi ca ar face boc cu masurile anticriza trimise? esti naiv!..sau glumeai?

   • Stanisoara Vlalentin says:

    Nu glumeam deloc, eram doar un pic ironic la adresa guvernantilor nostrii care nu-s in stare sa implementeze niste masuri anticriza pertinente si care chiar sa aiba un rezultat

 11. […] primele articole scrise pe acest blog, unul comenta masurile anticriza propuse de Dinu Patriciu. Am primit mai multe opinii in raspuns, multe sustinand ca nu e criza de […]

 12. maia says:

  cred ca cele mai bune masuri anticriza sunt cele simple, pe care le-au luat mai toate statele europene, mai putin noi 😀

 13. Aniela Gadea says:

  Oricat de mult as vrea sa cred ca si la noi se va mai face ceva, am senzatia ca timpul masurilor anticriza a trecut. Deja am pierdut trenul care ne-ar fi dus la o salvare onorabila 🙁

 14. Oti says:

  pana sa ajunga ei la rezolvarea crizei economice au de rezolvat criza politica si circul continuu din ultimele 3 luni. Pentru circul politic are cineva o masura anticriza?

  • Crizulescu says:

   Cat de mult ridicol in interiorul (cu valente exterioare) politicii autohtone din ultima saptamana. Pe semne ca nu prea mai sunt bani la buget, nu mai au ce fura..si mai vin si alegerile. O comedie neagra de toata frumusetea. Chiar mai crede cineva ca astora le sta capu la masuri anticriza?

 15. Marco says:

  In virtutea celor pentrcute in ultima vreme,cred ca ne-am convins cu totii…niciunul dintre politicieni nu se gandeste la aplicarea unor masuri anticriza, oamenii nostri sunt ocupati cu motiuni de cenzura, batai prin primarii, scandaluri la tv etc

 16. Sunica Ilinca says:

  Ce masuri anticriza? glumiti? nimeni nu se chinuie macar un pic sa faca ceva pentru salvarea economiei..

 17. Barbu says:

  Cat de bine intentionat este acest articol si cu toate astea cat de trist este sa citesti asa ceva acum. In Romania singura criza care va afea si masuri anti este criza parlamentarilor, a guvernului, a magistratilor etc de a nu ramane fara pensiile si salariile lor nesimtite

 18. Iuri says:

  Pe partea economica deja aparusera multe asuri anticriza, cum de criza economica u ne-am putut feri si nici nu o putem tine in frau, politicienii nostrii s-au gandit ca ar fi buna si o criza politica..poate cu toate crizele astea nu ne mai dam seama ca ne scufundam

 19. xo says:

  Am eu o masura anticriza (merge pentru ambele crize de fapt)- sa ii exilam pe politicieni intr-un sat fara lumina, apa gaze pentru vreo 3 luni asa

 20. Gustav Alin says:

  Din pacate acum este prea tarziu. Nicio masura anticriza, oricat de buna ar fi nu ne mai poate salva

  • Zama Andrada says:

   Singura masura anticriza pe care o vad eu ar fi incheierea campaniei electorale. Momentan nu se misca nimic, poate dupa ce toate jocurile politice se vor mai domolii vor apuca sa se gandeasca si la economie

   • Clemetina says:

    da, se pare ca la noi, singura masura anticriza e rabdarea..in rai, va fi mai bine, SIGUUUR!

 21. Corina says:

  In primul rand,pentru a adopta niste masuri anticriza, politicienii ar trebui sa rezolve criza politica si criza lor interioara (aia..in care sunt acum pentru ca nu mai au ce fura)

 22. Jianu Andrei says:

  acum e deja prea tarziu pentru orice masura anticriza, ne-am adancit intr-o prapastie din care nu vom iesi prea curand

 23. Madalina says:

  Cum la noi e criza economica, politica si sociala cred ca o masura anticriza ar fi sa ne mutam din tara

 24. Antonescu Andrei says:

  Poate ca atunci cand a fost scris acest post se mai putea face ceva.In momentul actual chiar daca punem cap la cap cele mai stralucite minti in domeniul economic si scoatem cele mai tari masuri anticriza..tot fara ses o sa fie..e prea tarziu

  • Minola says:

   hai sa nu mai fim asa pesimisti, poate ca odata cu un nou presedinte vom avea si un nou guvern care chiar va aplica si ceva masuri anticriza

 25. Razvan says:

  ce masuri anticriza mai pot fi aplicate acum cand economia Romaniei este distrusa ..si suntem o tara falimentara??

 26. Ana says:

  daca chiar s-ar dori iesirea din criza, masuri anticriza sunt multe..cred insa ca nu e nimeni interesat de problema

Leave a Reply

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php