Afilierea in Romania

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 11 votes)

afiliere

Observ cu bucurie ca in Romania creste interesul fata de afiliere si marketingul afiliat.

La nivel mondial, afilierea este una dintre afacerile care aduce venituri semnificative (pentru clasa medie) unui numar extrem de mare de antreprenori individuali. Folosindu-se in inteligenta si perseverenta proprie si de perfecta sursa de informatie care o reprezinta internetul, cei care sunt impicati in marketingul afiliat combina in mod fericit idealurile generatiei “Make love not War“, respectiv libertatea si independenta, cu idealul anilor 2010, respectiv banii.

Afilierea in Romania este cvasi-nefolosita. Oare de ce? Este evident ca afilierea si comertul online merg impreuna si ca nu putem avea afiliere daca nu exista magazine online, intrucat nu avem ce vinde. Amazon si eBay sunt unii dintre cei mai cunoscuti comercianti care ofera progame de afiliere excelente si care au o mare parte din trafic provenind din aceste programe. Cum in Romania comertul online de-abia a inceput sa se dezvolte si are o multime de nise neacoperite (vedeti voi la concurs cate), sistemele de afiliere au demarat mai greu. Nici antreprenorii care sa fie afiliati nu s-au miscat prea repede, mai ales ca e mai simplu sa ceri bani pe luna, pe mia de afisari sau pe click decat sa faci marketing afiliat.

Dar se pare ca, odata cu criza, incep si romanii sa se preocupe de afiliere. Am observat cresterea numarului de cautari ale cuvantului “afiliere” pe Google.ro si aparitia a noi programe de afiliere.

Ce poti vinde in Romania ca marketer afiliat:

1. Voi incepe cu sistemul 2parale intrucat il cunosc foarte bine, MarketOnline a fost printre primele 3 magazine care au oferit afiliere prin intermediul 2parale, dar si pentru ca este unicul sistem independent de afiliere si pe trendul mondial, mai mult de 90% din marketingul afiliat trecand prin “integratori” precum CLickBank, CommissionJunction, LinkShare, PayDOtCom, CLixGalaore, SgareASale, MAXBounty, TradeDOubler si altii. In acest moment, 2 parale ofera coduri de afiliere pentru magazine online din domenii diverse, de la turism la IT&C, vinuri, hosting sau imobile si a atras deja nume cunoscute precum PcFun, Vinexpert, Catalin Botezatu sau CaptainGO.

2. eMag a ales sa isi lanseze propriul sistem de afiliere, eMagProfitshare. Fiind lider pe piata online de IT&C, eMag poate oferi avantaje de conversie si varietate insa, desi intr-un post anterior laudam eMag pentru evolutia de anul acesta, nu pot sa nu observ ca, pentru afiliati, un sistem de tipul 2parale este mai corect si mai avantajos pe termen lung decat eMag Profitshare, evident daca este corect targetat.

3. De curand am observat sistemul de afiliere propus de cei de la Aukro, care mi-a facut o impresie excelenta: simplu, clar, cu resurse bune si customizabile (imi place mai ales widgetul de search).

4. Mai sunt programe de afiliere independente precum cele oferite de siturile Cumparaturi, Comenzi, Librarie, precum si de cateva situri de online gambling dar, in lipsa unui brand cu greutate, nu au inca un succes notabil, insa cine stie ce poate sa ne aduca maine?

5. Mai are sau mai stie cineva sisteme de afiliere? Imi cer scuze ca nu v-am observat si va astept la comentarii!

Intentionez sa demarez un test, sa introduc pe blog in paralel un sistem de afiliere local, unul extern si Google Adsense si apoi sa public si sa comentez lunar rezultatele complete.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +9 (from 11 votes)


63 Responses to “Afilierea in Romania”

  1. Krumel says:

    Pai de acum e nevoie doar de continut bun si % bune/mari la vanzari.

    Gata sintem si noi in rand cu lumea.

  2. ClementN says:

    Mugur, cred ca e ok sa mentionam aici si faptul ca ARBOinteractive are un departament specializat care demonstreaza increderea in acest domeniu: ARBOperformance.

    In plus, cunosc si o alta initiativa (“underdevelopment”) independenta in zona aceasta.

    Lucrurile incep sa se miste …

    • Mugur Frunzetti says:

      De ce nu ne dai mai multe detalii, iti pun blogul meu la dispozitie sa faci reclama ARBO pe marketing afiliat?

  3. ByREV says:

    emag = pierdere de timp … din cateva mii de clikuri nu am obtinut absolut nimic
    neogen = tepari. am vre’o 2-3 mil pe la ei de 2 ani cred si se tot codesc sa’i trimita, ca trebe un contract semnat, ca nu a ajuns contractu (s’o pierdut) etc… tepari.
    pcmad = tot o pierdere de timp si spatiu publicitar

    asadar abureli …

    • andy says:

      Pai cu acest soi de atitudine..afilierea in Romania nu o sa ajunga prea departe.De ce suntem noi romanii asa? in loc sa incercam sa facem ceva, sa avem rabdare, sa venim cu ideei..preferam sa ne plangem si sa asteptam sa faca altcineva ceva

    • Je says:

      ByREV ai mare dreptate sa fii dezamagit de programele de afiliere din RO. Cat despre Neogen, ei nu au un program de afiliere ci un program cu plata in sistem CPC. Trimite-le contractul cu confirmare de primire. Au avut ceva probleme cu platile, iar la un moment dat au luat decizia “inspirata” de a reduce costul pe clic la advertiser. Pana la urma vor plati. Succes!

    • MARCU says:

      Dar despre Piata Digitala ce poti sa spui?Sant nou in branse

  4. Mugur,

    De ce crezi ca testul pe care intentionezi sa il faci va fi concludent? Crezi ca un blog personal converteste la fel ca alte site-uri?

    “[…]un sistem de afiliere local, unul extern, si Google Adsense[…]”

    Fata de sistemele de afiliere locale, cele externe nu prea au cum sa converteasca (cati vizitatori ai blogului tau crezi ca ar cumpara de la Amazon, sau magazinele partenere CJ?). Google Adsense este PPC. Poate fi comparat cu PPS?

    Este oare acest blog in masura sa faca un test corect si concludent? 🙂

    P.S. Imi place ca lumea se intereseaza din ce in ce mai mult de afiliere. Asta e bine…

  5. Daniel says:

    Mugur,

    Poti introduce, te rog, un RSS doar pt. categoria “concurs online”?
    Merci anticipat.

    • Mugur Frunzetti says:

      O sa incerc, desi nu prea ma pricep. Am cerut ajutor pe Twitter pentru un colaborator mai “tehnic”.

  6. voicu says:

    Ai dreptate, afilierea in romania a fost si cred ca inca mai este mult prea putin folosita. Cred ca suntem inca mult prea la inceput in comertul online ca sa intelegem ce inseamna de fapt si cum se face un marketing calumea

  7. Bogdan Atanasiu says:

    Daca toate magazinele online, sau macar cele mari ar incerca sa faca ceva constructiv in legatura cu afilierea, cred ca lucrurile ar merge mai bine. Pentru asta ai insa nevoie de macar un om de marketig priceput si inteligent

  8. dani says:

    am tot auzit vorbindu-se de afiliere…inca nu inteleg exact cum functioneaza… Ma puteti lamuri si pe mine? Stiu cate ceva..dar sunt anumite lucruri care imi scapa. Multumesc:)

    • Je says:

      Afilierea este relatia dintre un vanzator si o persoana care promoveaza produsele si/sau serviciile acelui vanzator.In online vanzatorul este de regula un magazin online (cu haine, electronice, bilete de avion servicii turistice sau orice altceva) si se cheama merchant. Persoana care promoveaza produsele – numita afiliat – este cineva care de regula are un site sau mai multe pe care are un numar rezonabil de mare de vizitatori ce ar putea fi interesati de anumite tipuri de produse sau servicii.

      O relatie de afiliere functioneaza in felul urmator: afiliatul se inscrie in programul de afiliere al merchantului, si in urma acestei inscrieri primeste un link de afiliat. Un link de afiliat este de regula de forma http://www.sitemechant.ro/?ref=id_afiliat.
      Afiliatul foloseste linkul de afiliat pe site-ul propriu. Potentialii clienti interesati de produsele / serviciile merchantului dau click pe linkul respectiv si ajung astfel pe site-ul merchantului. Atunci cand da click pe linkul respectiv pe calculatorul potentialului client este setat un cookie care contine id-ul afiliatului. Daca potentialul client cumpara un produs / serviciu de pe site-ul merchantului, la momentul cumpararii se verifica existenta cookie-ului de pe site-ul clientului potential si se genereaza un comision catre afiliat.
      Comisionul afiliatului de regula exprimat ca un procent din valoarea produselor vandute clientilor referiti de acel afiliat ( = cientii sositi pe site-ul merchantului prin linkul de afiliere al afiliatului respectiv).

  9. Ioana Dobre says:

    Se pare ca in materie de afiliere, Emag-ul si-a facut cel mai bine treaba. Mi se pare ca ei sunt cei mai prezenti in online-ul romanesc pe segmentul afiliere. Acum nu stiu daca si merge.

  10. cristian says:

    afilierea in Romania e reprezentata de Emag, 2parale, aukuro si cam atat. Este penibil pentru o tara care are senzatia ca are un online puternic

    • Afiliere says:

      Ai uitat de Afilieri.com , si ei reprezinta o retea de afiliere unde gasesti destule programe atat romanesti cat si internationale, si da sunt romani !

  11. Vlad Andrei says:

    Afilierea in Romania este momentan un vis, nimeni nu face inca comert online veritabil, nu stiu de ce afilierea ar fi altfel

  12. Boby says:

    bine ca mai exista cineva care sa faca lobby afilierii. Online-ul din Romania chiar are nevoie de asa ceva

  13. […] a nu tenta pe nimeni sa “manipuleze” un pic rezultatele Stiu ca un CPC nu intra la afiliere, dar l-am considerat util ca martor de comparatie. Related Posts:Afilierea in RomaniaAntreprenor […]

  14. Ines says:

    Cred ca cel mai interesant sistem de afiliere este Aukuro. Nu pot spune daca chiar si functioneaza, daca aduce vreun profit partilor, dar din punct de vedere al felului in care arata este cel mai bine realizat

  15. Madalin Dogan says:

    Hai ca icepe si pe la noi sa se simta ceva in materie de afiliere. Trebuia sa se intample si in Romania 🙂

  16. felicia says:

    nu se simte mai nimic. Intr-adevar sistemele de afiliere sunt mai multe decat anul trecut (este o evolutie normala), dar afilierea in romania tot nu este cum ar trebui sa fie

  17. Soava Doru says:

    afilierea in romania este mai mult asa cu numele, abia de vreun an asa a inceput sa miste, este inca un copil

    • Cici says:

      adevarat, afilierea este la inceput in Romania, dar creste si creste bine 🙂

      • Popa Adriana says:

        Mie mi se pare ca pentru un magazin online afilierea este cea mai buna metoda de a iti face promovare. Nu inteleg de ce este atat de putin cunoscuta in romania

  18. alina says:

    afilierea este conoscuta deja si la noi si multe magazine online o folosesc, din cate stiu eu de vreun an

  19. Stefan Dan says:

    Vad ca mai nou se vorbeste tot mai des de afiliere. S-a discutat si la webstock 2009 despre afiliere – 2 parale. Eu zic ca e de bine 🙂

  20. Rusu says:

    Ma bucur ca in cele din urma afilierea a iceput sa prinda contur si-n romania. Pana la urma se pare ca ne apropiem de normalitate…in online 😀

    • Ray says:

      Nu stiu daca ne apropien de normalitatein ceea ce priveste mediul online, mai sunt multe de facut chiar si in ceea ce priveste afilierea

  21. Vivi says:

    In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre afiliere si cam peste tot. Cu toate astea, cei implicati direct mai mult se plang decat sa zica ceva de bine

    • Paul says:

      Majoritatea din cei “plangaciosi” nu stiu sa lucreze ca si afiliati. Acestia se asteapta sa puna un banner pe site/blog si sa inceapa banii sa curga. Afilierea consta in mai mult decat atat, cel putin asa consider eu…

      • mimi says:

        Poate ca si cei care stiu sa faca afiliere asa cum trebuie au renuntat pentru ca nu a mers

      • Je says:

        “Multumim” pentru gramada de spatii (am crezut ca s-a terminat firul discutiei 🙂

        Intr-adevar, promovarea produselor intr-un sistem de afiliere se face altfel fata de promovarea in sistem CPM sau CPC.

        Problema e ca si cei care stiu sa faca promovarea asa cum trebuie nu au prea mult de castigat, din cauza “seriozitatii” vanzatorilor in relatia cu afiliatii:

        – au numerele de telefon afisate pe site si astfel in cca 50% din cazuri clientul referit de afiliat nu finalizeaza vanzarea pe site ci la telefon, iar astfel afiliatul nu mai primeste nici un comision

        – comisionul este acordat doar pentru unele produse / servicii, astfel ca pentru celelalte afiliatul trimite pe gratis clientii

        – in majoritatea cazurilor la casetele de afiliat de tip html furnizate de merchanti afiliatilor exista si un link direct catre site-ul merchantului FARA codul de afiliat

        Trageti si dvs concluziile. Ne mai miram ca nu merge afilierea in RO?

  22. Un afiliat says:

    Eu am incercat afilierea si pentru mine nu a mers. Nu stiu, poate ca nu am facut eu ce trebuia. Poate am sa mai incerc..cine stie

  23. tea says:

    afiliarea este viitorul marketingului magazinelor online, eu zic sa nu ne mai plangem constant si sa invatam sa facem lucrurile asa cum trebuie..cine stie poate chiar o sa mearga 🙂

    • Neagu A. says:

      nu spun sa nu am sa mai incerc si nici nu sunt genul care sa se planga, insa in cazul meu afilierea nu a dat roade..poate ca trebuie sa mai treaca un timp

  24. Rancea says:

    Mie afiliarea imi place si cred ca in romania este doar la inceput. In curand toti carcotasii or sa inteleaga ca este profitabil pentru toti cei implicati

  25. Badea says:

    facuta inteligent, afilierea este profitabila, daca nu stii ce faci si doar pui niste bannere pe site evident ca nu vei avea niciun succes

  26. Cerea Dorian says:

    afilierea in romania este la inceput. intr-un an maxim parerile tuturor vor fi altele, mai bune

  27. Je says:

    Ce ar trebui facut ca afilierea sa mearga si in RO? Aveti mai jos cateva sugestii pentru merchanti si pentru afiliati.

    Pentru merchanti:

    – Intelegeti ca nu aveti nimic de pierdut dintr-un sistem de afiliere! Daca in cazul reclamelor CPC sau CPM dvs le plateati fie ca vizitatorii astfel generati cumparau, fie ca nu, in cazul afilierii platiti comision doar in cazul vanzarilor generate efectiv. Stabiliti procentul de comision pe care chiar sunteti dispusi sa-l acordati afiliatilor. Nu stabiliti un comision mai mare decat ati fi dispusi sa platiti, doar pentru a atrage afiliati pentru ca mai apoi sa incercati sa gasiti diferite motive sa nu le platiti comisioanele.

    – Nu incercati sa fiti “smart asses” si sa furati. Nu puneti pe site telefoane la care sa se poata onora comenzile. In cazul in care exista telefoane pe site acestea trebuie doar sa poata fi folosite de clienti doar pentru a fi ghidati cu privire la completarea formularului de comanda on-line, acesta fiind singurul mod de a face legatura cu id-ul de afiliat. Acordati comision afiliatilor pentru toate produsele / serviciile pe care le vindeti pe site, si nu doar pentru o parte din ele. Nu stergeti din evidente vanzarile efectuate pentru a nu mai plati comisioanele corespunzatoare. Poate ca afiliatul il cunoaste pe cel care v-a fost client si pentru care nu s-a generat comision si are toate dovezile sa demonstreze faptul ca ati furat – atunci ce veti mai face, nu va fi imaginea dvs deteriorata definitiv? Nu furnizati afiliatilor elemente de reclama (coduri html) care sa contina si linkuri catre site-ul dvs fara a avea id-ul de afiliat. Fiti onesti cu preturile si comisioanele cu privire la TVA: daca produsul pe care-l vindeti are un anumit pret plus TVA, atunci si comisionul trebuie sa fie de un anumit procent din pret plus TVA daca afiliatul este firma platitoare de TVA. Am vazut un merchant care spune ca TVA-ul comisionului se duce oricum la stat si atunci el nu mai plateste TVA afiliatior, lucru corect doar partial deoarece TVA-ul trebuie sa se duca la stat prin afiliat in cazul in care afiliatul este incasator si platitor de TVA, altfel afiliatul ar trebui sa dea TVA statului din comisionul incasat fara TVA de la merchant ceea ce este incorect.

    – Stabiliti o durata a cookie-ului de afiliat rezonabil de mare (minim 30 zile).

    – Verificati sursele linkurilor si paziti-va impotriva cookie-stuffing.

    Pentru afiliati:

    – Verificati merchantii inainte de a va afilia cu ei, incecand sa va dati seama daca sunt tepari sau nu: cautati cu Google numele merchanului urmat de “scam” sau “teapa” si cititi ce scrie in paginile gasite daca acestea exista. Verificati pe site-ul merchantilor daca exista telefoane la care se pot prelua comenzile fara a mai fi nevoie de a da comanda printr-un formular online. Verificati cum arata casetele de afiliere la alti afiliati ai merchantului respectiv, mai exact daca aceste casete de afiliere contin cumva si un link catre site-ul merchantului fara sa contina id-ul de afiliat. Verificati daca merchantul acorda comision pentru toate produsele sau serviciile sale. Daca cel putin unul din aceste aspecte nu este ok, ati putea sa nu va pierdeti timpul si resursele si sa va orientati spre un alt merchant.

    – Cititi cu mare atentie tot ceea ce este referitor la desfasurarea programului de afiliere al merchantului cu care doriti sa va afiliati, adica: termeni si conditii, politica de confidentialitate, politica privind colectarea datelor personale etc. Afiliati-va cu merchantul respectiv doar daca sti citit tot, ati inteles tot si sunteti de acord cu tot. Daca e ceva care nu ati inteles cereti lamuriri merchantului. Daca e ceva cu care nu sunteti de acord, negociati acel lucru cu merchantul.

    – Verificati care este durata de viata a cookie-ului de afiliat: ar fi bine sa fie de cel putin 30 zile.

    – Nu faceti cookie stuffing: acest lucru poate fi dovedit destul de usor de catre merchanti si apoi s-ar putea sa nu prea mai gasiti pe nimeni sa doreasca sa va aiba afiliat.

    Mult suces tuturor!

    • Chestia cu comenzile prin telefon o face, printre altii, si emag.ro, iar acesta este unul din marile motive pentru care programul lor de afiliere nu merge. Si eu am avut widget-ul lor pe cateva din website-urile mele; concluzia ? Pierdere de timp…

      • Trebuie sa revin la comentariul meu vis-a-vis de emag.ro. Le-am verificat corectitudinea ajutand un amic sa-si comande un laptop prin link-ul meu de afiliat. M-am logat in contul meu de afiliat si am fost chiar uimit: aveam nu 63RON (comisionul pentru laptop-ul amicului), ci 372RON ! Am verificat comenzile: erau in general de plasme si laptopuri. Am si folosit deja comisionul, cumparandu-mi o multifunctionala laser (am primit in plus si 5%).

  28. 7teste says:

    – Ne-am deschis recent
    – primim pe toata lumea in program.
    – oferim partenerilor 60% din revenue
    – traficul care vine la noi, chiar se monetizeaza
    – si asta e abia inceputul…

    cu stima,
    7teste :]

    • Am intrat pe site-ul vostru, insa nu inteleg un lucru: ce se intampla dupa inregistrare ?! Voi avea acces la banner-ele altor comercianti, imi voi incarca eu banner-ele mele sau cum ?

      • 7teste says:

        Puteti sa folositi la dorinta materialele noastre promo – sau ale Dvs, si primiti 60% din profit ca partner.
        P/u mai multe detalii folositi mai bine forumularul de contact.

  29. Alex says:

    Dupa aproape 1 an de la lansarea sistemului http://www.program-afiliere.com (10% comision si/sau 2 RON pentru fiecare nou afiliat inscris) putem trage urmatoarele concluzii:
    – multi veniti, putini alesi: foarte multe inscrieri si atat; afiliatii nici macar nu au inserat banner-ele pe site-urile lor
    – afiliatii care au inserat banner-ele si aveau un site oarecum related (fie direct pe subiectul magazinelor noastre virtuale) fie complementar (ei vorbesc despre haine si au banner-ul nostru catre mag. online de bijuterii) fac bani.
    – noi ne-am tinut de promisiunea de a plati comisionul iar afiliatii castiga destul de bine; lucrurile se misca in directia buna, insa exista o anumita doza de suspiciune
    – sunt curios dupa contractia economica din ultimul an cum vor evolua lucrurile pentru ambele parti…

  30. Red Deal says:

    Am lansat și noi un program de afiliere cu un comision de 10% și un cookie de 90 zile.

  31. Nicky says:

    Interesenat articol, o sa incerc si eu Aukro, sa vad cum e!
    Merci de pont

  32. BiaStore says:

    Am lansat si noi un program de afiliere pe http://www.biastore.ro cu comision 5% + un bonus de bun venit de 50 Ron.
    Fiind produse cautate pe piata ,vanzarile merg destul de bine!

    Cautam si oferim seriozitate!
    Asteptam pe oricine in program.
    In functie de trafic putem negocia procentul!
    http://www.biastore.ro/index.php?route=affiliate/account

  33. LW says:

    emag = 0 , 8.000 de click-uri unice si nici un leu
    zumzi = TAPA ( prea mult spus ) , am inregistrat diverse comisioane intre 1,5 – 6 lei si toate au fost respinse
    2parale = daca ai campanii bine targhetate mai scoti ceva
    piatadigiatala = undeva la fel ca 2parale

  34. Florin says:

    Un program de afiliere, gasiti aici: http://suplimente-culturism.ro/termeni-si-conditii-afiliati.html … Se plateste in momentul in care atingi pragul de 300 RON. Primesti banii, nu te obliga sa cumperi produse de banii castigati, cum e la alte programe de afiliere …

  35. gigel says:

    A incercat cineva afilierea la eBay? Comisioanele se platesc in contul tau de PayPal, cont care e banal de facut, atata timp cat ai un card bancar

  36. Greutatea Ideala says:

    Am incercat 3 sisteme si amandoua imi aduc venituri frumoase (2parale si piata digitala) pe nisa mea (slabire si controlul greutatii) De la emag nu am vandut decat un cantar tot anul trecut (nu prea se potrivesc produsele lor cu nisa mea).

  37. AnaNan says:

    Da` ce ai dragule cu mine? 🙂

  38. Constantin says:

    DreamDeals.ro plateste 10% din valoarea vanzarilor, suma minima care se poate deconta este 50 Lei, iar deconturile sunt efectuate bilunar prin transfer bancar. Detalii aici: http://dreamdeals.ro/page/afiliere

  39. […] “Observ cu bucurie ca in Romania creste interesul fata de afiliere si marketingul afiliat. La nivel mondial, afilierea este una dintre afacerile care aduce venituri semnificative (pentru clasa medie) unui numar extrem de mare de antreprenori individuali. Folosindu-se de inteligenta si perseverenta proprie si de perfecta sursa de informatie care o reprezinta internetul.”  http://www.mugurfrunzetti.ro […]

Leave a Reply

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php