Cred ca acest articol este primul dupa cea mai lunga pauza pe care am avut-o pana acum de cand am blog: peste 4 luni! E bine insa sa mai facem cate o pauza din orice ne face placere cateodata, nu prea lunga dar nici scurta … cat sa ne apuce dorul.
In aceste 4 luni m-am ocupat de flori, de fete si … hai nu baieti dar “chestii” pentru baieti. Am tras insa o concluzie interesanta, pe care vreau sa v-o impartasesc si voua. Indiferent ce afaceri faci: online sau offline, cu flori sau cu IT, pentru Romania sau pentru US, pentru fete sau pentru baieti, regulile antreprenoriatului sunt aceleasi. Voi merge si mai departe si va voi spune ca diferentele sunt nesemnificative daca esti antreprenor sau manager (cel putin intr-un business mic sau mediu, pana in 50 de angajati). Si, pentru a va contraria complet, cred ca regulile pe care le aplici in business trebuie sa se regaseasca si in relatia cu familia, cu prietenii, cu grupurile sociale al caror lider formal sau informal esti sunt similare.
Ce avem deci de facut? Voi simplifica la maxim:
1. Trebuie sa gandim unde vrem sa ajungem, ce vrem sa realizam si ce resuse personale, materiale si profesionale ne sunt necesare.
2. Apoi trebuie sa inconjuram de oameni care ne inspira incredere (atat profesional cat si uman), sa le ceream parerea, sa-i ascultam si sa ne sfatuim pana ce alegerile optime se contureaza.
3. Actionam impreuna cu echipa in pasi mici, apoi analizam rezultatele si tragem concluziile utile pentru afacere, pentru noi si pentru cei din echipa.
4. Gata, e fara punctul 4, revenim la 1 si reluam ciclul 🙂
Veti spune ca am simplificat prea mult si e posibil sa aveti dreptate, sunt multe “virgule” in acest ciclu dar, in final, ele sunt doar detalii specifice afacerilor, situatiilor sau grupurilor specifice. Bunul simt, sinceritatea, deschiderea, bunele intentii sunt cele care fac in final diferenta si care ne pot armoniza viata personala cu cea profesionala si cea sociala si ne pot aduce cele mai mari satisfactii. Banii, aprecierea, dragostea, nici una nu aduc fericirea in mod individual sau in cantitati excesive, dar impreuna iti pot oferi acel sentiment al reusitei, al implinirii care pentru mine inseamna … tot.
Numai bine!
“simplicity is the ultimate sophistication” 🙂
asta mi-a amintit de un joc din copilarie.