Democratie participativa in Romania?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Democratia Participativa in Romania

Dupa 25 de ani de “democratie” in Romania, dupa 25 de ani de abuzuri, coruptie si lipsa oricarui interes al clasei politice pentru viitorul nostru, a fost nevoie de o tragedie ingrozitoare in clubul Colectiv pentru ca noi, poporul, sa ne facem auziti.

Da, guvernul Ponta a demisionat (trebuia sa faca asta de acum 2 ani de cand primul ministru a fost prins cu plagiatul). A demisionat si Piedone, eroul de carton de la sectorul 4, care si-a cladit “faima” pentru ca rasturna hartii pe tarabele taranilor, flancat fiind de Politia Comunitara ca altfel nu avea curaj nici de “buna ziua”. Dar mai departe ce facem? Daca vom permite acelorasi politicieni-infractori sa ramana in Parlament si sa se apere unii pe ceilalti de lege prin voturi “gresite” si proiecte de legi care sa limiteze raspunderea pentru propriile fapte, daca vom accepta un nou guvern de politicieni pusi pe furat si cladit imperii din spaga si trafic de influenta, atunci nu vom realiza nimic. Mai mult, nici alegerile anticipate nu sunt o solutie pentru ca nu avem pe cine vota. Inlocuim PSD cu PNL, cand toti politicienii se muta de colo-cola fara nici o jena dupa ciolan? Lasam UDMR si UNPR sa traga sforile pentru formarea majoritatilor?

De ani de zile m-am gandit si am discutat cu prietenii despre democratia participativa si cred ca a venit momentul sa ne gandim serios la aceasta alternativa pentru viitorul Romaniei. Stiu ca este un concept relativ nou si automat sa speria pe multi dintre noi, este un pas mult departe decat putine tari ale lumii au facut deja (tarile baltice, Elvetia, Luxembourg) si nu este ceva ce se poate intampla peste noapte, dar important este sa ne decidem daca asta vrem si sa pregatim pasii necesari. Ca va dura 5 ani, 10 sau 25 conteaza mai putin, important e sa nu ramanem si peste 25 de ani unde suntem astazi si asta se va intampla daca nu facem o schimbare majora.

Dar ce este, in opinia mea, democratia participativa pe care va propun sa o avem in Romania? Sa plecam de la institutiile de putere:

1. Puterea legislativa – Parlamentul. Cred ca este evident pentru toata lumea ca si in Romania dar si in restul lumii parlamentele si-au dovedit limitarile si inclinatiile catre abuz de putere si cred ca in era informationala in care traim nu mai avem nici un motiv sa alegem 500 de privilegiati care sa voteze legile pentru noi. Astazi avem toate instrumentele necesare pentru a avea doar grupuri de lucru tehnice care sa elaboreze legislatia, oameni de specialitate reala (nu ca acum cand presedintii de comisii parlamentare au orice specializare doar pe cea a comisiei pe care o conduc nu) care sa propuna legi si sa urmareasca armonizarea, logica si evolutia legislatiei in spiritul Constitutiei. Iar votul il putem da noi toti cetatenii cu drept de vot ai Romaniei intr-un sistem informatic online transparent si care nu mai permite abuzurile nici unui “favorizat”.

2. Presedintele. Este votat direct de popor, are rol de arbitru intre puteri si nu prea poate face nimic de unul singur oricat ar forta legislatia (a se vedea Traian Basescu). Aici nu avem nevoie de schimbare (si nu ma refer la persoana care ocupa astazi postul ci la institutie in sine).

3. Justitia. Avem CSM, avem o justitie destul de independenta, trebuie doar sa asiguram mecanismele de control pentru a preveni abuzul de putere pe care orice institutie fara control il va dezvolta si in rest ar fi cazul sa o lasam sa isi faca treaba.

4. Guvernul. Aici avem nevoie de o schimbare majora din nou, trebuie sa intelegem ca un guvern trebuie sa fie o echipa de management senior, condusa de un CEO cu reale calitati si experienta de lider. Avem nevoie de un prim-ministru ales de cetateni prin vot direct ca si Presedintele (online ca nu avem de ce arunca bani pe alegeri traditionale) si demis tot de noi daca nu isi face treaba. Iar ministrii si ceilalti functionari publici trebuie sa fie profesionisti, selectati pe baza competentelor si a rezultatelor anterioare de catre cei care-i va conduce, de catre primul-ministru, cu respectarea unor conditii extrem de clare (studii, experienta, teste psihologice, etc). In Guvern nu mai au ce cauta politicienii! Salariile membrilor executivului trebuie sa fie cel putin egale cu cele pe care le-ar primi intr-o corporatie de top si toti trebuie sa aiba obiective clare de atins, bonusuri de rezultat si penalizari daca nu isi fac treaba.

5. Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului, CNA, ASF, Primarul, alte institutii similare, toti pot si alesi si revocati prin vot direct online al cetatenilor, toti trebuie sa fie profesionisti verificati (pot candida numai daca indeplinesc o grila obiectiva de studii si experienta), care au obiective de atins si care sunt platiti foarte bine daca isi ating obiectivele, ca sa nu aiba nevoie de spaga pentru a trai o viata buna si sa poate munci pentru tara cu adevarat. Iar votul direct online al cetatenilor pentru hotarilele legislative la nivel local va inlocui cu succes actualele consilii locale pline de spagari si unde ne-am lamurit prea bine cum se voteaza.

Spuneti-mi ca sunt visator, spuneti-mi ca e greu, spuneti-mi ca trebuie sa reformam de la temelie sistemul republicii noastre, dar nu-mi spuneti ca nu se poate sa avem o democratie participativa in Romania, pentru ca ati gresi. Se poate si, mai mult, aceasta este unicul viitor care ne poate aduce o societate corecta si in care sa ne traim viata fiecare in functie de capacitate, munca si rezultate si nu in functie de jocurile de culise ale parazitilor care se imbogatesc pe spinarea noastra.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Summary
Democratie participativa in Romania?
Article Name
Democratie participativa in Romania?
Description
Democratia participativa este unica sansa a Romaniei pentru un viitor in care sa exista echitate sociala si in care sa depinde de noi, nu de sforile trase de o mana de "favorizati".
Author


2 Responses to “Democratie participativa in Romania?”

  1. Nicoleta says:

    Intr-adevar, ar fi una dintre singurele solutii, poate si o monarhie ar ajuta, tinand cont de faptul ca presedintii nu au fost atat de corupti comparativ cu membri guvernului si ai senatului.

  2. Robert says:

    Se poate realiza si va felicit pentru gandirea dumneavoastra dar este nevoie de o educare a societatii civile referitor la tot ce inseamna DEMOCRATIE altfel nu o sa avem participare din partea acestora. Un lucru care din pacate nu se urmareste.
    Numai bine.

Leave a Reply

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php